12 Jul 2016

Vinova loza je jedna od najstarijih biljaka, koja se danas uzgaja. Poreklom je iz južne Evrope, a smatra se da je na teritoriju Srbije, na Frušku Goru, prvi posadio car Prob. Pripada familiji Vitaceae (lozice) i obuhvata oko 60 vrsta drvenastih puzavica, od kojih se mogu proizvesti vrhunska vina. Da bi se došlo do kvalitetnog grožđa bilo za svežu upotrebu ili za proizvodnju vina, nephodno je puno truda i brige. Bolesti, koje značajno utiču na smanjenje prinosa i kvalitet vinove loze, napadaju najviše posle kiše, kada je velika vlaga. Najčešće među njima su plamenjača (Plasmopara viticola ), siva trulež (Botrytis cinerea ) i pepelnica (Uncinula necator ). Zaštita vinove loze, izuzetno je važna zimi kad se vrši tako zvano zimsko prskanje, dok je čokot još uvek go, bez izdanaka. Pored prskanja, orezivanje je takođe od velikog značaja za ostvarivanje dobrih prinosa. Prema verovanju za dobar rod, najbolje je nekoliko grana iseći za Svetog Tifuna, zaštitnika vinogradara i vina.

Plodovi vinove loze mogu biti manji ili veći, zavisno od zemljišta, sorte, vlage, i crvene, bele ili crne boje. Grožđe se ubraja u voće sa odličnim antibakterijskim i antivirusnim dejstvom, pomaže kod nervne napetosti, depresije, čisti creva, blagotvorno deluje na srce i krvotok. Osim u proizvodnji vina, koristi se još za pravljenje rakije, tzv. lozovače ili loze, vinskog sirćeta, kao i izuzetno kvalitetnog ulja od semenki grožđa. Poslednjih godina sve više se koristi i u farmaceutskoj industriji

Kategorija: 
 

Contact

General Inquiries

Capto consequat eros iusto quibus tego uxor veniam vulpes.

contact@myblog.com