02 Jun 2016

Za lekovito bilje možemo slobodno reći da je pravi dar prirode. Bilo da se radi o samoniklim, čudotvornim korovima ili o baštenski gajenim biljkama, nezamenljiva je njihova korist na život i zdravlje čoveka. Smatra se da je danas u upotrebi oko 10 000 različitih vrsta, a istraživanja o novim biljkama, načinu njihove upotrebe, kao i lekovitim svojstvima već vekovima ne prestaje da interesuje ljude širom sveta. Navešćemo samo neke načine upotrebe bilja:

- U kuhinji  u vidu brojnih začina, čajeva, raznovrsnih salata...

 -U kozmetičke svrhe biljke se koriste već 7000 godina, dok prvi sačuvani recept biljne kreme za lice datira još iz perioda Rimljana. Bilo da se radi o parfemima, nezi kože lica, šamponima za kosu, hranljivim uljima i puterima za telo, industrijskim preparatima ili onima spravljenim u domaćoj proizvednji upotreba biljaka je neizostavna.

- Lečenje biljem počelo je još pre neverovatnih 16 000 godina, a i danas zauzima jednako važno mesto u očuvanju zdravlja ljudi. Postojbinom tradicionalnog lečenja smatra se Kina, čija su drevna dostignuća na polju medicine i danas primenljiva a, poznato je da su i stari Vavilonci još pre 5000 godina pravili  tablete na bazi biljaka i gline. Pobornici ovakvog vida lečenja smatraju da biljke imaju pripadajući lek za svaku bolest ukoliko se pravilno upotrebe. Čak i danas lekovite biljke i korovi čine osnovu mnogih savremenih lekova.

  Odgovor za stalno rastuće mogućnosti upotrebe biljaka možda leži u tome što ove dragocene biljke rastu baš svuda oko nas, lako se uzgajaju i prerađuju, često ne koštaju ništa, a pomažu mnogo, ne zagađuju i nisu opasne za okolinu, a što je najvažnije-nemaju štetno dejstvo po zdravlje čoveka, za razliku od mnogih veštačkih sastojaka, koje danas nalazimo u skoro svim lekovima, kozmetičkim preparatima i hrani.

Kategorija: 
 

Contact

General Inquiries

Capto consequat eros iusto quibus tego uxor veniam vulpes.

contact@myblog.com