01 Aug 2016

Prema najnovijim statistikama i podacima iz domaćih medija, u Srbiji problem sa sterilitetom ima oko 100.000-150.000 parova, ili u proseku svaki šesti par.

Nažalost, sterilitet je bolest koje se sve više javlja kod mladih parova, ali njena učestalost svakako raste sa porastom broja godina. Između 20. i 24. godine taj broj se kreće oko sedam odsto, od 30. do 35. godine iznosi 15, dok između 40. i 43. godine čak 35 odsto. Takođe, problem steriliteta se u jednakom broju slučajeva javlja i kod muškaraca i žena, zbog čega lekari uvek predlažu da oba partnera istovremeno krenu u ispitivanje uzroka.

Uzroci sterilteta mogu biti razni- izloženost stresu, loše životne navike, zagađena okolina, ali i činjenica da se parovi sve češće u kasnijim godinama odlučuju za potomstvo, zbog čega sterilitet često nazivaju i bolešću modernog društva.

Navešćemo neke od najčešćih razloga neplodnosti kod žena i muškaraca čije otkrivanje spada u rutinski deo ispitivanje infertiliteta.

  KOD MUŠKARACA

-Poremećaj spermatogeneze

-Imunološki faktori

-Varikokela

-Upala testisa

-Hormonski poremećaji

- Izloženost toksičnim agensima i nekim agensima spoljne sredine(povišenoj temperaturi, jonizujućem zračenju, teškim metalima, nekim organskim rastvorima i pesticidima)

- Životne navike/stil života, može da doprinese neplodnosti (nikotin, alkohol, droga, kofein, steroidi, nedovoljno sna)

  KOD ŽENA

-Poremećaj funkcije jajovoda

-Poremećaj funkcije jajnika (izostanak ovulacije)

-Sindrom policističnih jajnika

-Endometrioza i adenomioza

-Poremećaj funkcije materice (miomi)

-Hormonski poremećaji

-Preterana fiziča aktivnost

-Napetost, stres, opterećenost željom za trudnoćom

Kategorija: 
 

Contact

General Inquiries

Capto consequat eros iusto quibus tego uxor veniam vulpes.

contact@myblog.com