21 Jun 2016

              Objašnjavamo-šta znače oznake na plastičnoj ambalaži!

 

Najverovatnije ste nekad čuli savet da prilikom kupovine vode, soka ili neke druge tečnosti, obratite pažnju na dno flaše, jer se tu nalazi oznaka koja pokazuje od koje vrste plastike je ambalaža napravljena. Upravo ta informacija izuzetno je bitna za vaše zdravlje, jer plastika je ta koja u sadržaj flaše oslobađa hemikalije različitog stepena opasnosti. Da biste ubuduće znali o kakvoj vrsti potencijalne opasnosti se radi dajemo vam objašnjenja za neke od najčešćih simbola kod nas.

PET ili PETE-je najčešće korišćeni tip plastike u svetu. Ove flaše predviđene su isključivo za jednokratnu upotrebu, jer ukoliko se iznova koriste mogu osloboditi teške metale i supstance. Takođe, ponovljenim upotrebljavanjem ove boce, rizikujete da u svoj organizam uneste veliku količinu bakterija, ali i neke od alkalnih elemenata, koji između ostalog utiču na hormonski balans u organizmu.

PVC ili V-spadu u meku, fleksibilnu plastiku, koja je relativno imuna na sunčevu svetlost i ostale vremenske prilike. Najčešće se koristi za izradu ambalaže biljnog ulja, kao i blister pakovanja, za robu široke potrošnje. Stručnjaci preporučuju da ukoliko je moguće izbegnete kupovine robe upakovane u ambalažu sa ovom oznakom, jer ona oslobađa minimum dve hemikalije opasne za zdravlje čoveka.

LDPE-plastika se koristi za proizvodnju flaša i plastičnih kesa. Ipak, bezbedna je isključivo kada se upotrebljava kao ambalaža za vodu, jer tada ne oslobađa hemijske supstance opasne po vaše srce, a koje čuva u sebi. Nasuprot tome, kese izrađene od ovog materijala, koje često uzimamo  u prodavnicama i supermarketima, bolje je zaobići.

PS (Polistiren)-je jeftina, laka i poprilično izdržljiva vrsta plastike koja se najčešće koristi u proizvodnji plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu i ambalaža za pakovanje brze hrane. Problem se može javiti prilikom zagrevanja ili kad se u ovoj vrsti plastike duže vremena čuvaju tople namirnice ili pića.

 PP (Polipropilen)-naprednija varijanta prethodne vrste. Bele je ili prozirne boje i koristi se najčešće kao pakovanje za jogurte. Kada se zagreva, ne topi se, pa je relativno bezbedna za upotrebu.

HDP ili HDPE-plastika koja se prerađuje, i praktično ne emituje nikakve štetne supstance za zdravlje čoveka. Stručnjaci je zbog toga najviše preporučuju. Najčešće se koristi za čuvanje mleka, igračaka, deterdženata...

Kategorija: 
Tags: 
 

Contact

General Inquiries

Capto consequat eros iusto quibus tego uxor veniam vulpes.

contact@myblog.com