03 Apr 2017

“Čaj je… religija umetnosti života” izjavio je japanski naučnik Kakuzo Okakura.
Taj čarobni napitak, simbol života u Kini, je proslavljan i korišćen u mnogim ceremonijama. Mnogi ljudi su nosili kesice čaja oko vrata neznajući kako se on zapravo koristi ali, ipak verujući u njegova lekovita dejstva. Jedan listić je bio dovoljan da padne sa drveta direktno u posudu sa vrelom vodom kineskom caru Seng Nongu 3.000 godina p.n.e. i da nastane čitav jedan svet magije, ukusa, rituala i lekovitosti njegovog veličanstva -Čaja.
Na svetu trenutno postoji preko 1.500 vrsta čajeva. Originalni čajevi prave se od biljke kamelija sinensis a određene vrste se dobijaju različitim procesom obrade njenih listova. Biljini čajevi nisu originalni čajevi jer ne sadrže listove kamelije već su napravljeni od korenja, lišća, cveća, semenja i plodova raznog voća i bilja. Na svetu postoji pet vrsta čajeva: crni, zeleni, beli, zuti i oolong (mešavina crnog i zelenog) a najkvalitetniji od njih proizvode se u Indiji, Kini i Šri Lanki. Različiti prostori i uslovi na kojima se gaje dovode do različitih, jedinstvenih aroma i kvaliteta. Poreklo vode iz jugozapadne Kine i prvenstveno su korišćeni u medicinske svrhe a popularizavani su kao svakodnevno piće za vreme dinastije Tang a zatim se proširila upotreba na istočnoazijske zemlje. Portugalski trgovci i sveštenici su ga doneli u Evropu 1610. godine.
Najskuplji čajevi na svetu su Darjeeling (Indija, padine Himalaja) koji košta oko 400 dolara po kilogramu, zatim, tu je i Guan Yin (Kina) kome je cena 1.500 dolara po kilogramu i najskuplji medju njima Da-hong Pao (Kina) sačuvan od dinastije Ming, poklanja se kao nacionalno blago bitnim ličnostima a cena mu doseže neverovatnih 1.250.000 dolara po kilogramu.
Evo još nekoliko zanimljivosti za ljubitelje ovog magičnog napitka.

  • Posle vode, čaj je najkonzumiranije piće na svetu;
  • Preko 3.000 tona čaja se proizvede godišnje širom sveta;
  • Čaj pakovan u kesice može da traje maksimum šest meseci nakon čega počinje da gubi ukus i kvalitet;
  • Gemancha je japanski čaj napravljen od mešavine zelenog čaja i pečenog pirinča . Pirinač je dodavan da bi čaj duže trajao u teškim, ratnim vremenima;
  • Tradicionalni servis za posluživanje čaja se sastoji od čajnika, posude za šećer, posude za mleko, posude sa toplom vodom, činije za ispijanje čaja, posude za odlaganje tople vode kojom se zagreva posuda za ispijanje,  tacnice i poslužavnika;
  • Mleko je prvenstveno sipano u šolje pre čaja da bi se njime obložilo i zaštitilo skupoceno porcelansko posuđe od visoke temperature vode;
  • Prilikom serviranja čaja u Kini gosti tapnu po stolu sa dva ili tri prsta u znak zahvalnosti onome ko ga servira.
  •  Čvrsti blokovi ispresovanog čaja su korišćeni kao novac u Sibiru do 19 veka.
  • Najskuplje prodat čajnik koji datira iz 18. veka dosegao je cifru od 2.18 miliona dolara, a prodavac je bio škotski kolekcionar kod koga je bio u posedu skoro 50 godina a da on nije ni bio svestan njegove vrednosti;
  • Na Tibetu se služi čaj napravljen od crnog čaja, putera od mleka jaka i soli;
  • Voda od koje se pravi mora uvek da bude sveža jer voda koja je već jednom prokuvana gubi kiseonik što moze dovesti do toga da čaj bude slabijeg ukusa;

Na kraju krajeva, dovoljna Vam je stara kineska poslovica “Bolje tri dana ne jesti nego jedan dan čaj ne piti” pa da shvatite koliku delotvornost ima njegovo veličanstvo –Čaj.

Kategorija: 
 

Contact

General Inquiries

Capto consequat eros iusto quibus tego uxor veniam vulpes.

contact@myblog.com