20 Jun 2016

U prodavnicama, na pijaci i u trgovinama širom zemlje možemo pronaći mnogo različitih vrsta meda-livadski, bagremov, planinski, med od kestana, lipe ili suncokreta. Međutim, ono što potrošače u poslednje vreme muči mnogo više od izbora same vrste  je pitanje da li je med pravi?! Nažalost, svedoci smo pojave sve većeg broja falsifikata ove blagotvorne namirnice, koji ne samo da nemaju  pozitivno, lekovito dejstvo na organizam, već naprotiv, uzrokuju negativne. Mi ćemo vam malo pomoći kako da, skoro kao iskusni stručnjaci, prepoznate pravi med i to na osnovu nekoliko jednostavnih testova, koje možete i sami napraviti. 

Kristalizacija-je prirodan proces i svaki prirodan med vremenom se „ušećeri“. U zavisnosti od vrste meda neki se kristališu ranije, a neki kasnije. Najbrže se kristališe suncokretov, a najsporije bagremov med. U evropskim zemljama kristalisan med čak se bolje prodaje nego onaj koji nije kristalisan, što iz praktičnih razloga, jer se takav med lakše upotrebljava, što zbog njegovog kvaliteta. Prema tome, stav da je med loš ako se ušećerio je potpuno pogrešan.

Cena-i ako u ovom slučaju postoje odstupanja (nažalost možete kupiti i loš med za mnogo para) pravilo kaže da kvalitet nema cenu! Tegla pravog meda, da bi se uopšte isplatila proizvođaču, ne može koštati ispod 400 din. Proizvodi sa mnogo nižom cenom prepuni su dodataka i hemikalija, koje se dodaju kako bi postigli sličnu aromu i konzistenciju.

Test sa šibicom-vrh šibice umočite u med i onda pokušajte da zapalite. Za razliku od prirodnog, lažni med ima vode, pa šibica neće moći da se zapali.

Čaša sa vodom-Jednu kafenu kašičicu meda stavite u punu čašu vode. Veštački med će početi da se otapa, za razliku od prirodnog koji će se zgrudvati i spustiti na dno.

Zlatna nit- Prirodni med teče u neprekinutoj niti, za razliku od veštačkog koji se kida.

Test sa papirom ili hlebom- Stavite malo meda na papir ili papirni ubrus. Čisti, prirodni med ne sadrži vodu i neće probiti papir. Slično je i sa hlebom. Namažite med na parče hleba-zbog velikog procenta vode u sebi veštački med će ubrzo navlažiti hleb, dok će ga prirodni stvrdnuti.

Kategorija: 
 

Contact

General Inquiries

Capto consequat eros iusto quibus tego uxor veniam vulpes.

contact@myblog.com