20 Jun 2016

KAMILICA (Matricaria chamomilla, Chamomilla recutita) ili u narodu poznatija kao carev cvet, popadija, titrica, jedan je od najstarijih poznatih lekova-onaj koji su još bake naših baka koristile. Ova čudotvorna biljka koja cveta od maja do septembra u sebi sadrži etarsko, plavo ulje, azulen, koje se široko koristi u industriji kozmetike, farmacije i ishrane. Bilo da je koristite kao čaj, kremu ili od nje napravite ulje, kamilica jednostavno leči sve.

Ima umirujuće dejstvo na organizam i ublažava bolove

Kamilica pomaže kod umanjivanja stresa, pošto ima blagotvorno, opuštajuće dejstvo na mišiće čoveka. Deluje i na glatke mišiće digestivnog trakta, olakšavajući smetnje pri varenju, pomaže kod poremećaja i bolesti creva, a obloge spravljene sa mlekom i kamilicom olakšaće menstrualne tegobe kod žena.

Lečenje kožnih oboljenja

Kamilica ima širok spektar delovanja na različite vrste kožnih oboljenja, tako što regeneriše kožu, pospešuje zarastanje rana, umiruje upalu i iritaciju. Kreme od kamilice naručito je efektna kod opekotina izazvanih suncem kao i različitih vrsta ospa na koži, poput ekcema. Svakodnevno umivanje sa vodom u koju je dodata kamilica učiniće da koža lica postane vidno čistija i mekša.

Farba za kosu

Dok još nisu postojale industrijske farbe za kosu, naše bake dovijale su se na različite načine kako bi svoju kosu obojile i učinile je lepšom i sjajnijom. U tome im je mnogo pomogao cvet kamilice pa, su one koje su htele da prirodno posvetle svoju kosu svakodnevno je ispirale čajem od kamilice. Ispiranje takođe daje efekat mekše, svetlucavije i zdravije kose, pa ne čudi što je kamilica i danas jedan od vodećih sastojaka mnogobrojnih šampona.

Čaj za sve

Ukoliko imate problema sa snom popijte svaki dan po jednu šolju ovog čaja pred spavanje. Takođe, možete ga koristiti i za ispiranje usne duplje i ždrela, za izlečenje rana u ustima i sprečavanje pojave bolesti desni. Ohlađeni čaj od kamilice može poslužiti još i kao tečnost za ispiranje očiju, tako što smiruje crvenilo i iritaciju nastalu usled konjunktivitisa ili drugih oblika upale oka.

Kategorija: 
 

Contact

General Inquiries

Capto consequat eros iusto quibus tego uxor veniam vulpes.

contact@myblog.com