03 Apr 2017

NJEGOVO VELIČANSTVO - ČAJ

“Čaj je… religija umetnosti života” izjavio je japanski naučnik Kakuzo Okakura.
Taj čarobni napitak, simbol života u Kini, je proslavljan i korišćen u mnogim ceremonijama. Mnogi ljudi su nosili kesice čaja oko vrata neznajući kako se on zapravo koristi ali, ipak verujući u njegova lekovita dejstva. Jedan listić je bio dovoljan da padne sa drveta direktno u posudu sa vrelom vodom kineskom caru Seng Nongu 3.000 godina p.n.e. i da nastane čitav jedan svet magije, ukusa, rituala i lekovitosti njegovog veličanstva -Čaja.

Kategorija: 
05 Aug 2016

Saveti za negu cveća-kako da pravilno negujte sobno bilje i cveće

Kao i svi živi organizmi i biljke traže određene uslove kako bi rasle ili cvetale- potrebne su im odgovarajuća temperatura, svetlost, vlažnost vazduha. Potrebe se razlikuju za svaku vrstu, a važno je uskladiti ih sa vremenom koje imate da im posvetite i tome koliko ste generalno vešti sa biljkama. Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći u tome.

Kategorija: 
12 Jul 2016

Vinova loza

Vinova loza je jedna od najstarijih biljaka, koja se danas uzgaja. Poreklom je iz južne Evrope, a smatra se da je na teritoriju Srbije, na Frušku Goru, prvi posadio car Prob. Pripada familiji Vitaceae (lozice) i obuhvata oko 60 vrsta drvenastih puzavica, od kojih se mogu proizvesti vrhunska vina. Da bi se došlo do kvalitetnog grožđa bilo za svežu upotrebu ili za proizvodnju vina, nephodno je puno truda i brige. Bolesti, koje značajno utiču na smanjenje prinosa i kvalitet vinove loze, napadaju najviše posle kiše, kada je velika vlaga.

Kategorija: 
20 Jun 2016

Čemu sve služi kamilica?

KAMILICA (Matricaria chamomilla, Chamomilla recutita) ili u narodu poznatija kao carev cvet, popadija, titrica, jedan je od najstarijih poznatih lekova-onaj koji su još bake naših baka koristile. Ova čudotvorna biljka koja cveta od maja do septembra u sebi sadrži etarsko, plavo ulje, azulen, koje se široko koristi u industriji kozmetike, farmacije i ishrane. Bilo da je koristite kao čaj, kremu ili od nje napravite ulje, kamilica jednostavno leči sve.

Ima umirujuće dejstvo na organizam i ublažava bolove

Kategorija: 
02 Jun 2016

Upotreba bilja

Za lekovito bilje možemo slobodno reći da je pravi dar prirode. Bilo da se radi o samoniklim, čudotvornim korovima ili o baštenski gajenim biljkama, nezamenljiva je njihova korist na život i zdravlje čoveka. Smatra se da je danas u upotrebi oko 10 000 različitih vrsta, a istraživanja o novim biljkama, načinu njihove upotrebe, kao i lekovitim svojstvima već vekovima ne prestaje da interesuje ljude širom sveta. Navešćemo samo neke načine upotrebe bilja:

Kategorija: 
 

Contact

General Inquiries

Capto consequat eros iusto quibus tego uxor veniam vulpes.

contact@myblog.com